Winterregels

Het najaar en winterseizoen komt er aan en dat betekent: Winterregels. Laat ik u dan bij deze uit de droom helpen: die bestaan niet. Er is NIET 1 regel die u toestemming geeft om binnen een stoklengte van de hole op te nemen. Als u non qualifying loopt maakt het uiteraard niks uit. U heeft dan toch geen score die meetelt. Het is echter wel zo dat u zich aan de regels dient te houden als u een qualifying ronde loopt. Ook in de winter.

Tijdens de winterperiode kunnen we wel enkele plaatselijke regels instellen die het mogelijk maken om qualifying kaarten te spelen en de speler tegemoet te komen in verband met de slechtere omstandigheden.

Vanaf 1 december 2017 hanteren we tot nader order de volgende plaatselijke regels.

Plaatsen

Een bal mag ‘door de baan’ (de gehele baan met uitzondering de green en de afslagplaats van de hole waarop u speelt en alle hindernissen) worden opgenomen, schoongemaakt en worden geplaatst, niet dichterbij de hole en binnen 15 cm van de oorspronkelijke ligplaats.

Met deze regel kan de baan langer qualifying blijven. We houden de baan zo lang mogelijk qualifying. Pas wanneer de omstandigheden zodanig worden dat zelfs met deze plaatselijke regel geen redelijke qualifying scores meer kunnen worden gemaakt, zullen we de baan op non-qualifying zetten.

Ingebedde bal

Een ingebedde bal mag ‘door de baan’ (de gehele baan met uitzondering de green en de afslagplaats van de hole waarop u speelt en alle hindernissen) worden opgenomen, schoongemaakt en worden gedropt zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke ligplaats maar niet dichterbij de hole.

Wintergreens

De Strijensche Golfclub is vrijwel de hele winter qualifying. Maar als er wintergreens zijn (als de vlaggen vanwege vorst, dooi of regenval op wintergreens geplaatst moeten worden), is een baan niet qualifying. Je kunt met wintergreens dus wel vriendschappelijke ronden spelen maar geen ronden die meetellen voor je handicap. De baan kan nog wel qualifying zijn als er één wintergreen is per 9 holes.

Let er wel op dat de afslagplaatsen en de greens veel meer te lijden hebben. Gras groeit immers niet meer in de deze tijd. Dus maak uw oefenswing buiten de afslagplaats en REPAREER PITCHMARKS. Zorg ook dat u met uw kar zo min mogelijk schade veroorzaakt. De zogenaamde hedgehog banden hebben een positieve uitwerking en zijn dan ook verplicht van 1 december tot 1 maart. Zolang het kan mogen ook de handicarts in de baan. Probeer daarmee ook zo min mogelijk of geen schade te rijden en volg de rijroute zoals u deze kunt terugvinden in de handicart. Zie u een slechter stuk (nat of modderig) ontwijk dat met een handicart. Rem niet abrubt (slippen) en trek voorzichtig op (wielspin). Door met zijn allen zuinig op de baan te zijn in de winter komt deze er in het voorjaar alleen maar beter uit.

Fred Thomas, Handicap en Regelcommissie